THE UPSC LOCKDOWN UNCERTAINTY & WHAT THE ASPIRANTS SHOULD DO?

THE UPSC LOCKDOWN UNCERTAINTY & WHAT THE ASPIRANTS SHOULD DO?

A NOTE FOR THOSE WHO HAVE JUST STARTED/WANT TO START IAS PREPARATION FOR 2021/22

Q1. What the freshers should do during lockdown?
Q2. Should they join any institute which is offering online courses against their will or wait for lockdown to end and then join offline courses as per their choice?
Q3. Should they first prepare for optional subject or GS FOUNDATION?
Q4. Which institution should they join for IAS preparation during lockdown?
Q5. Should I do a short duration course to utilise time and take decision to do foundation courses only after lockdown?
Q6. Should I join module-wise courses as per the strength of different coaching institutions or all courses at one institution? What are the advantages and disadvantages?
Q7. What is the strength of the Lukmaan IAS?
Q8. How the Lukmaan IAS can help in IAS preparation?
Q9. What is the GS FOUNDATION course at Lukmaan IAS?
Q10 What are the optional subjects taught at Lukmaan IAS?
Q11 One question is often asked by the students about the quality of online courses.

A NOTE FOR THOSES WHO ARE IN THE HALF-WAY OF THEIR PREPARATION
1. What should be their strategy during the lockdown, that is, should they focus only on the Prelims OR they should give some time for MAINS as well?
2. This time I am not sure about prelims, hence should I join any short duration course?
3. Should they join any short duration course to utilise their time?

WHAT ARE THE SHORT DURATION COURSES?

A NOTE FOR THOSES WHO HAVE QUALIFIED PRELIMS IN THEIR PREVIOUS ATTEMPTS

A NOTE FOR THOSE WHO HAVE APPEARED IN INTERVIEW FOR CSE 2019/OR THEIR INTERVIEW IS STILL TO BE CONDUCTED

Let’s explain one by one

A NOTE FOR THOSE WHO HAVE JUST STARTED/WANT TO START IAS PREPARATION FOR 2021/22

Q1. What the freshers should do during lockdown?
ANS. They should not wait for the lockdown to get over and utilise their time properly, if they want to be a serious contender for IAS 2021. The reasons being
• In IAS preparation, every single minute counts and has its relevance
• The UPSC will not necessarily delay the next year the calendar of examination, that is, the prelims and mains will have shorter duration
• Like if Prelims is conducted in July/August 2020 and you start preparing thereafter then it will be too late as next year prelims will be suppose in May, then you are left with almost 10 months which will be a challenge as it takes 10-11 months to complete GS FOUNDATION.
Q2. Should they join any institute which is offering online courses against their will or wait for lockdown to end and then join offline courses as per their choice?
ANS. No, not at all. Joining any institute simply because it offers ONLINE COURSES will be of no use as quality of teaching is the most important asset for you otherwise you cannot compete in this exam. Hence, choose the institute known for quality of teaching and resource support.
Q3. Should they first prepare for optional subject or GS FOUNDATION?
ANS. A new comer/ starter can prepare both GS and optional subject side by side. Hence, both can be joined together. Or one will have to do both together. There is no other alternative but to work hard.

Q4. Which institution should they join for IAS preparation during lockdown?
ANS. Certainly there are some good institutions which have been providing both ONLINE/OFFLINE courses and in recent time, they have transformed themselves in both mode of teaching. The one such is LUKMAAN IAS. It has all its courses in both mode-ONLINE/OFFLINE.
Q5. Should I do a short duration course to utilise time and take decision to do foundation courses only after lockdown?
ANS. No, if you are a fresher then you should join complete course, not any short duration course.
Q6. Should I join module-wise courses as per the strength of different coaching institutions or all courses at one institution? What are the advantages and disadvantages?
ANS. This is also a prevailing view in the market that do courses MODULE-WISE. It has its own advantages: that you get the best teaching on the subject and hence, you feel satisfied. But it has also its disadvantages: it will be time consuming and you may not get an institutionalised support by an institution. A wholistic perspective on preparation may not be achieved.
As far as doing complete course at one place is concerned, the dis-advantages of module-wise become its advantages, that there can be institutionalised approach and a wholistic perspective. But its disadvantages are: some sections are not taught properly and courses may not be taught as elaborately.
Then what one should do? The answer cannot be in yes or no. Rather, it depends on one’ suitability and needs. Both are good.

Q7. What is the strength of the Lukmaan IAS?
ANS. Its strength is S Ansari Sir. The institute has been trying to adapt to new pattern since 2013 which demands more concept-bases teaching even in GS and being oriented towards contemporary/current developments which have become also time consuming. That old approach of teaching based on feeding factual knowledge without developing a wholistic perspective and insight in the subjects have become increasingly counter-productive to aspirants when they appear in exam after finishing courses in the coaching institutes.
Hence, Lukmaan IAS has been trying to set a new bench-mark in teaching as per present pattern and that is why its courses like
• GS PAPER-II
• GS PAPER-IV (ETHICS)
• ED( EDITORIAL DISCUSSION) CLASSES
• WSDP (WRITING SKILL DEVELOPMENT PROGRAM)
• MAINS TEST SERIES: GS/ESSAY/ETHICS/PUBLIC ADMN
are considered as the best/among the best in the market.

And under the guidance of S Ansari Sir, entire GS FOUNDATION course has become popular in recent times, especially through it’s ‘THE 400 DREAMS’ Program. The GS FOUNDATION from this year, that is, from 2020 will have a new feature: five hours of teaching divided into two classes of two and half hours each with one hour break. This will be done to finish at least two major sections-geography/ecology-EN and Indian Economy. This has been done to cover properly the contemporary developments as due to rapid changes in society, there are too many contemporary topics which take time to finish.

Q8. How the Lukmaan IAS can help in IAS preparation?
ANS. It will help in development of a wholistic perspective about the UPSC preparation. The GS FOUNDATION has been designed to teach you the most updated way.
The course standards can be divided into three levels in terms of knowledge

The level-I: FOUNDATION level of understanding
The level-II: Advance level of understanding
The level-III: Knowledge of contemporary and current developments

The requirement skills
The level-I: PT level knowledge and understanding. A specific skill is needed clear prelims
The level-II: Mains Answer Writing Skill

When we say institutionalised approach, it means a teaching-cum-guidance program which incorporates all the levels, so that, after 11 months, an aspirant possesses the traits to get a top rank.
If you look into the following Q’s ANS, you will come to know how Lukmaan IAS can help better.

Q9. What is the GS FOUNDATION course at Lukmaan IAS?
ANS. One should know that we have the following feature of the program:
a) Duration: Eleven Months (Classes 6 days a week/2.30 hrs. class plus another 2.30 Hrs class/ 5 hrs a day class)
b) One month NCERT-based classes for knowledge-building of pre-foundation
c) 10 months pre-cum-mains guidance
d) Three Months specialized prelims classes with 25 tests
e) One-year free MAINS TEST SERIES: 8 essay and 14 GS Tests
f) Essay classes with emphasis on originality and analytical answer
g) Every two-week test (50 questions for prelims and 10 questions for mains)
h) CSAT classes with practice and discussion
i) Once you enroll with us, you feel that you have got ONE-POINT DESTINATION and the institute is like your one FAMILY-MEMBER.
j) It is not just a course for teaching you topics pre-cum-mains based RATHER a complete guidance for PRE-MAINS-INTERVIEW.
k) It becomes the responsibility of the institute to prepare you for CSE EXAM fully-knowledge, writing skills, motivation and personality development.
l) Individualised mentoring based Writing Skill Development Program (WSDP) every Thursday.
m) Weekly current affairs classes (ED-based)/special classes on Economic Survey 2020 and Budget 2021-22
RESOURCE SUPPORT (SOFT COPIES/HARD COPIES)
a) NINE booklets covering all Papers I, II, III & IV
b) One booklet on reports of Committees & Commissions (GS)
c) One-year current developments booklets (2019-20).
d) One-year model answers of Lukmaan’s Test Series
e) One booklet on Programs & Schemes
f) One NOTE on ethics through current developments (2019-20).
g) Two work-books for practice as Q & A (MODEL ANSWER) of theory-based questions and case studies).
h) Value in Administration (So Copy for Online Students)-a DOPT Manual on Ethics.
i) Every week one booklet on ED CLASSES.
j) Budget & Economic Survey notes.
k) Daily and monthly Current Affairs.
It can be summarised into three steps

KNOWLEDGE + CONCEPT-BUILDING + WRITING SKILL DEVELOPMENT = SUCCESS
Q10 What are the optional subjects taught at Lukmaan IAS?
ANS. There are four optional taught as of now at Lukmaan IAS
a) PUBLIC ADMN by S Ansari Sir
b) GEOGRAPHY by Laxmi Sir
c) PSIR by Tejal Ma’am
d) History ( Hindi medium) by Akhilesh Sir
Q11 One question is often asked by the students about the quality of online courses.
ANS. Since these courses were completed before by mid of March 2020, they have high quality and teaching quality cannot be doubted due the same reason that they have been done in the offline mode.

A NOTE FOR THOSES WHO ARE IN THE HALF-WAY OF THEIR PREPARATION
Q1. What should be their strategy during the lockdown, that is, should they focus only on the Prelims OR they should give some time for MAINS as well?
ANS. They should reboot their preparation for the prelims. For them, it is a golden opportunity to broaden the footing of their preparation as now they quite adequate time. They should not focus on mains as of now.
Q2. This time I am not sure about prelims, hence should I join any short duration course? OR Should they join any short duration course to utilise their time?
ANS. Yes, when one is not confident about the prelims of 2020, one should not waste time by unnecessarily showing that I am busy with prelims rather one should focus for the next year and should do a short duration course.

Q3.WHAT ARE THE SHORT DURATION COURSES?
ANS. In this category, the courses are:
1. GS GEOGRAPHY & ECOLOGY/EN MODULE
2. GS PAPER-II (POLITY, GOVERNANCE, SOCIAL JUSTICE AND IR)
3. GS PAPER-IV(ETHICS FOUNDATION)

FOR MORE DETAILS CALL/MAIL: 9654034293, 8506099919 & 9654034293/ enquiries@lukmaanias.com

A NOTE FOR THOSES WHO HAVE QUALIFIED PRELIMS IN THEIR PREVIOUS ATTEMPTS
They should as of now focus more on prelims than mains like they can for May month give time like 60: 40 ratio of prelims and mains.

A NOTE FOR THOSE WHO HAVE APPEARED IN INTERVIEW FOR CSE 2019/OR THEIR INTERVIEW IS YET TO BE CONDUCTED
Their strategy should be to utilise their time economically by balancing both prelims and mains. They should focus on their weak areas, especially GS and can give some time to those sections. If GS is not a problem, then the focus should be on optional subject or essay. They can have some more practice of answer writing and can do a short duration course of
1. Four essay test
2. Four mock papers test for GS (one mock for each paper)

In the end, it can be concluded that you should utilise your time properly. No matter how many attempts one gives for IAS/CSE, what we have found is- one runs always short of time.

Wishing you ALL THE BEST!

The Team Lukmaan IAS